Analkløe Hva gjør du?

Analkløe Hva gjør du?

Analkløe kan oppstå av en rekke årsaker og er en svært vanlig plage. Utløsende årsaker kan være varme eller tette klær, hudsprekker og løs avføring.

Her er noen råd om hvordan du kan forebygge, lindre og behandle tilstanden:

Unngå å klø

Når kløen først har oppstått, er det naturligvis fristende å klø. Dette kan imidlertid føre til at du havner i en ond sirkel, fordi kløing bare gjør huden mer irritert. Bruk derfor antibakterielle midler og kortisonkremer til kløen har gitt seg og huden er tilbake til normalen. Etter dette anbefales det å bruke midler som forandrer miljøet i hudområdet. Dette kan være et pudder eller en krem med soppdrepende effekt.

God hygiene – bruk en salve mot analkløe

Analkløe kan forhindres gjennom en fornuftig hygiene med regelmessig vask. Dette gjøres med en mild såpe uten parfyme – morgen og kveld. Vask skal helst gjøres uten klut, gjerne ved hjelp av dusj eller bidet.Ved toalettbesøk er det lurt å bruke mykt papir og unngå gnikking med tørt papir. Å smøre med en vannavstøtende salve kan også hjelpe. Ac3 comfort gel virker lindrende på kløen.

NB! Det kan virke naturlig å bruke mye såpe og vaske veldig ofte, fordi du da vil oppleve kortvarig lindring. Men for mye vasking fjerner fettstoffene som finnes naturlig omkring endetarmen, og gjør deg dermed mer utsatt for kløe.

Bruk fornuftige klær, unngå svette

Svette forårsaker ofte kløe, og for å begrense svette er det lurt å bruke bomullsundertøy og unngå stramme klær. Opplever du voldsom svette kan absorberende bomullskompresser benyttes. Disse må skiftes hyppig og reduserer lokal fuktighet.

Ved menstruasjon bør det benyttes tamponger fremfor bind. Dersom egenbehandling ikke hjelper, bør du oppsøke lege.

Analkløe hos barn

Hos barn er analkløe ofte en følge av småmark. Mark i magen er veldig vanlig hos barn og helt ufarlig.

Småmark er den vanligste parasitten blant mennesker, og smitter raskt. Kløe rundt endetarmsåpningen, særlig om kvelden og natten, er et typisk tegn. Det finnes reseptfrie midler på apoteket for å ta knekken på marken, men i noen tilfeller er det lurt å kontakte lege.

Vermox mikstur kan brukes mot flere typer småmakrsinfeksjoner og det anbefales å bruke dette i samråd med lege. Får én i husstanden mark, anbefales det at alle behandles.

Kilder:

Publisert:juli 27, 2020. Sist oppdatert:juli 28, 2020
Publisert juli 27, 2020
Sist oppdatert juli 28, 2020

Disse sidene er ment for helsepersonell