Bli kvitt svettelukten i sommer

Bli kvitt svettelukten i sommer

Det kan være pinlig å svette, og svetter du mye kan svette og svettelukt være et problem. Ved å vite hva som er årsaken til lukten og hvordan kroppen er bygd opp er det enkelt å gjøre noe med det. Les våre fire enkle råd.

Hvordan bli kvitt svettelukten?

Koffein kan bidra til økt svetting
For å unngå lukten må du vite hva som er årsaken til at det lukter, hvordan kroppen er bygd opp og hvilke tiltak du kan iverksette.

Hvorfor svetter noen mer og hvorfor lukter det?

Alle mennesker er ulike, og noen svetter mer enn andre. Forskning viser også en tendens til at menn svetter mer enn kvinner, og at trente personer svetter mer effektivt.

Enkelte typer av økt svetting, som for eksempel svetting i hendene, kan være arvelig betinget. Andre ganger er det koffein fra te og kaffe som er «synderen».

Svette kan av og til fungere som «drivstoff» for bakterier som finnes på huden. I denne prosessen dannes det vond lukt.

Er det noen deodoranter som fungerer bedre enn andre?

De fleste av deodorantene som selges i dag er strengt tatt antiperspiranter, og innholder et aluminiumssalt som danner et svetteabsorberende lag like under hudflaten. Et høyere innhold av slike salter gir normalt sett bedre beskyttelse mot uønsket svette.

Hvorfor svetter noen mer på ulike deler av kroppen?

Noen områder har betydelig flere svettekjertler enn andre, og når kroppstemperaturen øker vil det dermed bli mer svette på noen områder som f.eks. under foten. Noen personer har også flere svettekjertler enn det som er vanlig, for eksempel i armhulen.

Hva kan de som svetter veldig mye gjøre for å minimere svette?

Her er fire enkle råd:

  1. Sørg for god hygiene, og ta gjerne med deg en ekstra antiperspirant i vesken eller bagen.
  2. Fjerning av hår under armene vil føre til færre bakterier, og dermed mindre lukt.
  3. Hold deg i form! Er du overvektig må kroppen arbeide hardere i dagliglivet og du svetter mer.
  4. Velg deg ut en antiperspirant tilpasset dine behov.

Produkter som fungerer mot svette

Et meget effektiv produkt mot svette er Stop 24 krem, som inneholder aluminiumklorhydrat. Ved sterk svette(hyperhidrose) er Aluminiumklorid NAF 25 % i sprit liniment et produkt du kan bruke. Disse produktene fungerer også ved svetting i håndflatene og på føttene

Har du sensitiv hud? Da vil Vichy Stress Resist Antiperspirant være et meget godt alternativ mot svette. Den gir en svettekontrollerende effekt i opptil 72 timer, og begrenser også varmeutviklingen i perioder med stress. Denne kan brukes av både menn og kvinner, og er mildt parfymert.

Hvis du er allergisk mot parfyme, eller ikke ønsker å bruke dette, har ACO løsningen. ACO extra effective deo er parfymefri, har en dokumentert effekt mot kraftig svetting og varer opptil 72 timer.

Kan det være et symptom på noen sykdommer?

Prosessen med å svette er naturlig og en sjelden gang kan det være tegn på sykdom. Et eksempel er sykdommer i skjoldbruskkjertelen og infeksjoner. Det finnes også flere relativt sjeldne tilstander der svette er ett av flere symptomer. Er du i tvil om generell økt svetting er tegn på sykdom, kontakt allmennlegen din.

De som svetter mye, blir de fortere dehydrert?

Alle som svetter mye bør drikke mye. Dette gjelder også for alle om sommeren, for når man blir varm svetter man mer og faren for dehydrering øker.

Det er som du ser enkelt å unngå skjenerede svettelukt i sommer! Sørg for å sikre deg mot dette ved å velge blant produktene som er foreslått ovenfor.

Kilder:

Publisert:juli 27, 2020. Sist oppdatert:juli 28, 2020
Publisert juli 27, 2020
Sist oppdatert juli 28, 2020

Disse sidene er ment for helsepersonell