Forebygg urinveisinfeksjon

Forebygg urinveisinfeksjon

Det å få en urinveisinfeksjon (UVI) kan være både ubehagelig og smertefullt. Det er bare en ting som er verre: gjentatte urinveisinfeksjoner. Heldigvis fins det noen råd du kan følge for å forebygge på best mulig måte.

Hva er urinveisinfeksjon?

En urinveisinfeksjon er en infeksjon i urinveiene, enten i blæren (blærekatarr) eller i nyrebekkene (nyrebekkenbetennelse). Infeksjonen skyldes at det kommer bakterier opp i blæren. Bakteriene kan være fra tarmen, f.eks. E. coli, men det kan også være bakterier du normalt har på huden i skrittet, f.eks. Staphylococcos saprophyticus.

Symptomer på urinveisinfeksjon

Sviende smerte ved vannlating og oftere trang enn vanlig til å tisse er hovedsymptomene på du kan ha en urinveisinfeksjon. Andre symptomer kan være at urinen har en blakket farge, lukter vondt og inneholder blod. Smerter i mageområdet kan også forekomme. Er du usikker på om du har en urinveisinfeksjon? En selvtest vil gi deg svaret i løpet av 60 sekunder. Husk at du trenger et rent urinprøveglass for testen. Får du positivt svar, oppsøk legen din for behandling.

Hvem får det?

Alle kan få urinveisinfeksjon, men kvinner er mer utsatt. Kvinner har kortere urinrør enn menn og får lettere og oftere tarmbakterier opp i blæren.

Slik kan det forebygges

Det å få en urinveisinfeksjon kan være både ubehagelig og smertefullt. Det er bare en ting som er verre: gjentatte urinveisinfeksjoner. Hvordan skal en forbygge dette på best mulig måte? I første omgang kan du følge disse rådene, som spesielt gjelder forebygging av blærekatarr:

 • Ha på deg nok klær for å unngå å fryse, og unngå kaldt underlag når du sitter. Å fryse på beina anbefales heller ikke.
 • Unngå bruk av pessar og sæddrepende midler da dette kan føre til infeksjoner i urinveiene.
 • Ikke hold deg når du er tissetrengt. Regelmessig vannlating er smart.
 • Det finnes ikke vitenskapelige bevis på effekten, men gå en ekstra gang på do og tiss etter samleie eller etter et bad. Urinen vil skylle ut bakterier før de når blæren.
 • Kvinner og jenter må tørke seg forfra og bakover slik at bakterier fra tarmen ikke føres mot urinrøret.
 • Å ta tranebær kan virke forebyggende mot urinveisinfeksjoner.

Forebygger du urinveisinfeksjoner slipper du både de mindre hyggelige symptomene, og eventuelle legebesøk og andre ulemper i forbindelse med å være syk. Mindre bruk av antibiotika er også en stor fordel ved å forebygge denne typen sykdom.

Når bør du ta kontakt med legen?

Ta kontakt med lege hvis:

 • du har symptomer eller har tatt en selvtest som påviser at du har urinveisinfeksjon
 • barna dine får symptomer som du tror kommer av en urinveisinfeksjon
 • du er gravid og mistenker at du har urinveisinfeksjon
 • det er blod i urinen
 • du i tillegg til symptomer har feber og nedsatt allmenntilstand. Smerter i ryggen kan bety at du har nyrebekkenbetennelse som må behandles straks
 • Dersom du har brukt antibiotika i noen dager, og symptomene ikke har bedret seg eller forverret seg

KILDER:

Publisert:desember 4, 2019. Sist oppdatert:april 20, 2021
Publisert desember 4, 2019
Sist oppdatert april 20, 2021

Disse sidene er ment for helsepersonell