Har du blitt bitt av flått?

Har du blitt bitt av flått?

De fleste flåttbitt er ufarlige, og du behøver ikke å bekymre deg. En sjelden gang kan imidlertid flåttbitt overføre en del sykdommer. Derfor kan det være greit å ta noen forholdsregler når du ferdes i områder med mye flått.

Hva er flått?

Flått, er en liten edderkoppaktig midd. Den suger blod av fugl og pattedyr, og den kan i den forbindelse overføre en del sykdommer.

De fleste flåttbitt er ufarlige

De fleste flåttbitt er ufarlige, og du behøver ikke å bekymre deg. En sjelden gang kan imidlertid flåttbitt være årsak til en sykdom som kalles borelliose. Borreliose er en sykdom som i første rekke fører til et lokalt utslett (erytema migrans), men i noen tilfeller kan sentralnervesystemet angripes.

Hvor blir du oftest bitt?

Den biter seg fast på mennesker der huden er tynn, som regel finner vi dem på leggene, i knehasene og i lysken. Hos barn kan vi finne flåtten i hodet, i hårfestet eller bak ørene. Hos hunder har skogflåtten en tendens til å bite seg fast i nakken.

Har du blitt bitt?

Ved flåttbitt bør flåtten fjernes så raskt som mulig. Du kan bruke en flåttfjerner. Trix flåttfjerner som hjelper deg å fjerne flåtten på en sikker, rask og enkel måte, eller du kan bruke neglene. Dra den rett ut eller vri den langsomt ut av huden. Om noe skulle bli sittende igjen, vil det komme ut av seg selv i løpet av noen dager. Du kan godt legge på litt desinfiserende sårsalve på bittstedet, som pyrisept eller bacimycin.

Gode tips for å redusere risikoen for flåttbit

For å redusere risikoen for flåttbitt bør man bruke lange bukser og være godt tildekket ved anklene når man ferdes på områder med mye flått. Bruk av myggmidler som inneholder DEET eller Icaridin på klærne reduserer også risikoen for flåttbitt. Hvis man bruker lyse klær, er det lettere å oppdage eventuelle flått. Man kan også redusere risikoen for flåttbitt hvis man i områder med mye flått går på stier i stedet for på steder med høyt gress, lyng og kratt.

Kilder:

Norsk helseinformatikk

Store medisinske leksikon

HelseNorge

Publisert:juli 27, 2020. Sist oppdatert:juli 28, 2020
Publisert juli 27, 2020
Sist oppdatert juli 28, 2020

Disse sidene er ment for helsepersonell