Hemoroider er stort sett ufarlige

Hemoroider er stort sett ufarlige

Hemoroider er et svært vanlig problem og alle kan få hemoroider. Hemoroider er i all hovedsak ufarlige, og forsvinner som regel av seg selv. Det viktigste er at du lindrer og behandler dem, og oppsøker lege om problemet vedvarer.

Hemoroider er en utposing av blodårer

Den medisinske forklaringen på hemoroider er at det er en utposing av blodårer i endetarmen, og kan forklares som en type åreknute. Hemoroider kan variere i størrelse og grad.

  • Grad 1 blør bare og buler ikke ut. De sees ikke ved inspeksjon av endetarmen, men kan påvises ved endoskopi.
  • Grad 2 buler ut når du presser, men glir tilbake av seg selv.
  • Grad 3 buler ut konstant og må skyves inn.
  • Grad 4 buler ut og lar seg ikke skyve inn (sjelden tilstand).

Ved grad 1 og 2 er blødninger det hyppigste problemet. Ved grad 3 og 4 kan plagene bestå av slimutskillelse, smerter, kløe, irritasjon og hygieneproblemer. Symptomene kan variere over tid. I noen tilfeller kan hemoroider bli inneklemte og det kan oppstå en blodpropp, dette er en meget smertefull tilstand og krever operasjon.

Hvordan oppstår hemoroider?

I de fleste tilfeller er det bagatellmessige årsaker som fører til hemoroider. Dette er de mest vanlige årsakene:

  • Forstoppelse
  • Graviditet
  • Kraftig diaré
  • Langvarig sitting
  • Tungt kroppsarbeid

Ellers er andre faktorer som øker trykket i buken noe som kan gi hemoroider.

Behandle hemoroider

Hvis du har hemoroider er det viktig å unngå forstoppelse. Du kan unngå forstoppelse ved å spise fiberholdig kost og ved å drikke tilstrekkelig med væske. Frukt, grønnsaker og fullkornsprodukter inneholder mye fiber og det finnes også fibertilskudd du kan ta for å få bedre fordøyelse.

Innfør gode avføringsvaner, øv opp tarmen din til å tømme seg på faste tider. Unngå langvarig trykking for å få ut avføring når du er på do – ikke sitt på toalettet og sjekk telefonen.

Dersom et større parti av endetarmen vrenger seg ut etter tømning av avføring, bør du dytte denne utposningen på plass så snart som mulig. Dette kan gjøres mens du sitter på do eller i sideleie med bøyde knær og hofter. Hansker og kompress med rikelig vaselin kan brukes til dette.

Reseptfrie salver og stikkpiller som inneholder betennelsesdempende og smertestillende stoffer, kan hjelpe å lindre ubehaget du opplever. Du må ikke bruke denne type behandling i mer enn i 4 uker, pga. risiko for å skade slimhinnen. Resptfrie midler til behandling av hemoroider finner du HER

Regelmessig mosjon og fysisk aktivitet er også viktig.

Relevante produkter

Når bør du ta kontakt med lege?

Man skal vanligvis ikke blø fra tarmsystemet, så hvis det skjer anbefales det å kontakte lege. Dette er særlig viktig hvis blodet er blandet inn i avføringen, hvis du må på toalettet sjeldnere eller oftere enn vanlig, eller hvis du går ned i vekt uten noen åpenbar grunn.

Kilder:

Hva er hemoroider? (Felleskatalogen)

Fakta om hemoroider(Norsk helseinformatikk)

Fakta om hemoroider(Helsebiblioteket)

Fakta om hemoroider (Store Medisinske Leksikon)

Publisert:mai 19, 2020. Sist oppdatert:juli 27, 2020
Publisert mai 19, 2020
Sist oppdatert juli 27, 2020

Disse sidene er ment for helsepersonell