Hemoroider ved graviditet og fødsel

Hemoroider ved graviditet og fødsel

Hemoroider er svært vanlig hos kvinner under graviditet og etter fødsel. Det kan være svært ubehagelig og plagsomt, men det finnes råd som både lindrer og forebygger. Hemoroider er vanligere hos gravide enn resten av befolkningen, og henger oftest sammen med forandringene som skjer i kroppen under svangerskapet.

Forstoppelse eller hormonelle faktorer kan være årsaker til at gravide får hemoroider.

En av de vanligste årsakene er at livmoren vokser under graviditeten. Den voksende livmoren presser mot endetarmen, noe som øker trykket og hindrer blodet i å strømme tilbake til hjertet.

Dermed samler blodet seg opp i blodårene, som da utvides for å gi blodet plass og danner hemoroider.

Lang utdrivningstid under fødsel, høy fødselsvekt hos barnet, traumatisk forløsning eller en assistert forløsning kan øke sjansen for hemoroider etter fødselen. Fødsel etter uke 40 kan også øke sjansen for hemoroider, uten at årsaken til dette er kjent.

Som oftest forsvinner plagene av seg selv etter fødsel, men omtrent 8 % til 24 % er fortsatt plaget etter tre måneder.

Tre gode råd som forebygger hemoroider:

  • Kosthold

Et sunt kosthold burde være en selvfølge når du er gravid, og det er også gunstig for å unngå hemoroider. Fiberrik kost og mye væske hjelper mot treg mage, noe som igjen gjør at du er mindre utsatt for forstoppelse.

  • Hold deg aktiv

Ved å holde kroppen i bevegelse øker du blodgjennomstrømmingen, noe som reduserer faren for hemoroider. Det er ikke nødvendigvis store anstrengelsen som skal til – en lett gåtur eller bare det å variere sittestillingen i løpet av dagen kan være nok til å forebygge hemoroider. Du må naturligvis tilpasse aktivitetsnivået etter formen, og det er viktig å unngå tunge løft. Ikke stå for lenge av gangen og hvil deg når du kan.

  • Hyppige toalettbesøk

Å ikke presse for hardt ved toalettbesøk virker ofte forebyggende. Gå heller flere ganger. Regelmessige toalettbesøk er uansett å anbefale. Fiberrik kost øker volumet på avføringen, og gjør at du ikke må presse så hardt ved toalettbesøket. God hygiene ved vask etter avføring er også viktig for å hindre irritasjon.

Anbefalt produkt mot hemroider: AC3 Comfort

AC3 Comfort nøytraliserer bakterier og demper smertene ved hemoroider.

Har du fått hemoroider?

Har det allerede oppstått hemoroider, er det flere behandlinger du kan prøve.

Det finnes en rekke salver på markedet som lindrer og behandler plagene. Disse fås både med og uten resept. Enkelte virkestoffer kan ikke brukes under svangerskapet, så du bør rådføre deg med legen din.

Nedkjøling med ispose virker ofte lindrende på smerter.

For å nøytralisere skadelige bakterier og fremskynde helingsprosessen kan AC3 Comfort Gel benyttes. Den har en smørende og kjølende effekt og kan også brukes til å forebygge.

Kilder:

Publisert:juli 27, 2020. Sist oppdatert:juli 27, 2020
Publisert juli 27, 2020
Sist oppdatert juli 27, 2020

Disse sidene er ment for helsepersonell