Hodelus: behandling og hjelpemidler

Hodelus: behandling og hjelpemidler

Mange av oss vil i løpet av livet oppleve å få hodelus. Hvis du først har fått lus, finnes det heldigvis gode råd for hvordan en skal kvitte seg med disse skadedyrene.

Bli kvitt lus på 1-2-3-

Har du fått hodelus er det nok kun ett viktig spørsmål du stiller deg selv: Hvilken behandling er den mest effektive for å bli kvitt lus? Kjerringråd kan også være nyttige, men det er ikke sikkert at du ønsker å prøve ut kjerringråd mot lus hvis du kan bruke produkter med dokumentert virkning. Lus krever uansett behandling. De forsvinner ikke av seg selv.

Har du funnet lus i håret er det flere måter å bli kvitt disse på. Det er lurt å følge noen gode råd på veien mot en lusefri tilværelse. Slik går du frem for å fjerne hodelus raskt og enkelt:

1) Fukt håret. Kam igjennom håret ditt nøye med en lusekam. Bruk gjerne en lusekam med forstørrelsesglass. Folkeinstituttet opplyser om at «bare de som får påvist levende hodelus skal behandles». Lusekammen hjelper deg med å finne eventuelle lus.

2) Når du har fått påvist lus, velg ut behandlingen mot hodelus du mener passer best til deg. Linicin sjampo fjerner lus på 10 minutter, og kan brukes av voksne og barn fra 2 år. Den inneholder ingen insektgifter, og bidrar ikke til resistens blant lus. Følg bruksanvisningen nøye!

3) Gjenta behandlingen. For Linicin sjampo gjentar du behandlingen etter 9-10 dager. For Prioderm gjentas behandlingen etter 8 dager. For begge produktene gjøres dette for å ta knekken på lus som ikke forsvant ved første behandling.

4) Kontroller ditt eget hår daglig i 4 uker etter siste behandling. Familie og de i nærmeste omgangskrets anbefales å sjekke minst en gang i uken i 4 uker.

Produkt som fjerner hodelus

Følger du denne fremgangsmåten blir du kvitt hodelusene. Hvis du likevel ikke er smittet, men anser deg for å være utsatt for smitte, er det smart å bruke Linicin prevent spray. Dette er en spray som enkelt og effektivt reduserer faren for å bli smittet.

Det er også mulig å fjerne lus helt ved kun å bruke lusekam. Dette er en tidkrevende prosess, men klarer du å fjerne alle lus og egg vil problemene med hodelus forsvinne. Å følge fremgangsmåten ovenfor, samt bruke lusesjampo, er den raskeste og enkleste metoden for å kvitte seg med hodelus.

Elektrisk lusekam er også en metode for fjerning av lus. Lusene drepes av små elektriske støt. Denne metoden vil også være ganske tidkrevende, og en kan ikke være helt sikker på at alle luseegg og lus blir fjernet.

Bør man vaske huset eller klippe håret for å minimere sannsynligheten for å få hodelus?

Det er ikke nødvendig å vaske ned huset selv om noen i husstanden har fått hodelus. Insektmidler er heller ikke nødvendig å bruke. Årsaken er at hodelus trenger blod fra hodebunnen for å overleve, og blir raskt for slapp til å suge blod hvis de for eksempel ligger på stuegulvet. Lusa dør til slutt i løpet av en dag eller to.

Undersøkelser viser at de med langt hår oftere har lus enn andre. I motsatt fall vil de som har kortere hår enn 0,5 cm ikke kunne få hodelus.

Mange mener at hodelus smitter gjennom hodeplagg. En studie viser at dette muligens er en myte. I studien ble flere tusen luer sjekket for lus, og mange barn som deltok i studien hadde hodelus. Det ble ikke funnet lus i noen av luene. Hvis du likevel er bekymret for lus i hodeplagg, kan du legge disse i fryseren. Det samme kan du gjøre med brukte lusekammer. Lus dør etter fire timer i minus 20 ºC. For å fjerne døde lus, hudrester og avføring vaskes sengetøy på 60 ºC.

Kilder:

Publisert:juli 27, 2020. Sist oppdatert:juli 28, 2020
Publisert juli 27, 2020
Sist oppdatert juli 28, 2020

Disse sidene er ment for helsepersonell