Hva er herpes (munnsår) ?

Hva er herpes (munnsår) ?

Viruset herpes simplex er svært vanlig i Norge. Det regnes at omkring 70%-90% av den voksne befolkninger har antistoffer mot munnsår-viruset, hvilket betyr at de fleste av oss har hatt en herpesinfeksjon uten å vite om det.

Herpes er en virusinfeksjon.

Herpes Simplex hudinfeksjon (HSV) er en virusinfeksjon i hud og på slimhinner. Tilstanden vi kjenner som forkjølelsessår, eller leppeherpes, heter egentlig herpes labialis. Det arter seg som små blærer på rød bakgrunn. Lidelsen er kløende og smertefull, men leger seg selv. Viruset kan dog både behandles, og lindres.

Ulike varianter

Infeksjoner forårsakes av to forskjellige virus; HSV-1 og HSV-2. Ved forkjølelsessår foreligger HSV-1 i 90% av tilfellene. Ved herpesvirus på kjønnsorganene har 90% av de smittede HSV-2. Herpes smitter ved kontakt. Dette gjelder begge formene for viruset.

Ved første utbrudd av leppeherpes kan disse symptomene forekomme:

  • Væskefylte blærer oppstår i munnhule og svelg. Tannkjøttet er alltid rammet. Ofte mangler det sår på leppene.
  • På slimhinnene omdannes blærene til ømme sår, mens de på huden omdannes til skorper.
  • Du kan få feber, hovne lymfeknuter, lokal smerte, hodepine, generell smerte og sykdomsfølelse.
  • Barn som blir syke av sin første herpesinfeksjon, har ofte store spiseproblemer.

Det første utbruddet er symptomfritt i 90% av tilfellene for HSV-1, og i 75% for HSV-2. Symptomene oppstår som regel 3-7 dager etter smitte.

Hvilende lidelse

Etter den første munnhuleinfeksjonen forblir HSV-1 i en hvilende tilstand i nerver i ansiktsområdet. Senere i livet kommer infeksjonen tilbake som leppeherpes, som starter med en kløende, prikkende, eller sviende fornemmelse og ender med utvikling av små blærer på leppene etter få timer.

Blærene omdannes etter hvert til sår og senere til skorper som faller av etter 8-10 dager. Man antar at virusutskillelsen er over når alle blærene er belagt med skorper. Enkelte har lette nervesmerter og allmenn sykdomsfølelse under utbruddene.

Langtidsutsiktene

Komplikasjoner i form av infeksjoner med bakterier som stafylokokker eller streptokokker kan forekomme. Dette gir brennkopper – små væskende knuter som etter hvert blir skorpebelagte.

Cirka 40% av dem som bærer viruset får tilbakevennende infeksjoner, i gjennomsnitt to ganger i året. Hyppigheten avtar med alder.

Kilder:

Publisert:juli 27, 2020. Sist oppdatert:juli 28, 2020
Publisert juli 27, 2020
Sist oppdatert juli 28, 2020

Disse sidene er ment for helsepersonell