Tørr hud kan lindres og forebygges

Tørr hud kan lindres og forebygges

Av forskjellige grunner klarer ikke alltid huden å produsere nok fett i talgkjertlene, og du kan da oppleve at huden blir irritert og kløende. Ved å følge noen enkle råd kan du hjelpe huden din å bevare fuktigheten slik at den holder seg myk.

Tørr hud en hudtilstand

Tørr hud er en hudtilstand og ikke nødvendigvis en hudsykdom. Tilstanden er karakterisert ved flassende, eventuelt rød, irritert og kløende hud. Huden tørker som regel lettere ut på høsten og om vinteren.

Lav produksjon av fett i talgkjertlene

Huden smøres kontinuerlig av fett som produseres i kroppens egne talgkjertler. Når talgkjertlene ikke har tilstrekkelig med egenproduksjon eller huden blir utsatt for overdrevet vask og andre påvirkninger fra omgivelsene så tørker huden ut.

Enkle råd for å bevare fuktigheten

Hvis du eller noen i din familie er spesielt utsatt for tørr hud. Er det noen enkle råd du og de kan følge som kan hjelpe å bevare fuktigheten i huden slik at den holder seg myk.

  • Prøv å unngå å bade eller dusje flere ganger om dagen. Bruk lunkent vann.
  • Bruk mild såpe eller badeolje. LRP Syndet Ap+ dusjsåpe og Aderma Exomega Bath er gode alternativer for tørr irritert hud.
  • Tørk huden din ved å klappe deg tørr med håndkle, ikke gni.
  • Smør deg med en ekstra nærende og fuktighetsgivende krem med høyt fettinnhold. Decubal Lipid Cream og Aderma Exomega Cream er gode alternativer som kan brukes på hele kroppen.
  • Lett og luftig bomullstøy kan nedsette hudirritasjonen
  • Drikk rikelig med vann. Lavt væskeinntak kan gi tørr hud.

Når bør du ta kontakte med lege?

Ved tørr hud som er rød, hoven og væsker eller avgir gult puss, eller ved kraftig kløe i huden som ikke blir bedre etter et par uker uten at du vet årsaken til hudkløen, skal lege kontaktes.

Kilder:

Nettdoktor.no

Publisert:desember 4, 2019. Sist oppdatert:april 20, 2021
Publisert desember 4, 2019
Sist oppdatert april 20, 2021

Disse sidene er ment for helsepersonell